Duyurular

2022 Proje Dönemi Erasmus+ Programı 2023-2024 Güz Dönemi Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketliliği Başvuruları / Call for Online Applications for Erasmus+ Student Mobility for Study and Internship Program: 2023-2024 Fall Semester

Başvuru tamamen erasmusbasvuru.ua.gov.tr üzerinden gerçekleştirilecektir. 

Bu sayfa bilgilendirme amaçlı düzenlenmiştir.  

Fiziki belge sunumu hiçbir şekilde olmayacaktır. 

Soru ve yardım için iro@hku.edu.tr üzerinden iletişime geçiniz.

Başvuru Koşulları:

  • Lisans öğrencileri için en az 2,20 genel ortalama
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 2,50 genel ortalama (Yüksek lisansa yeni başlamış ve henüz herhangi bir ortalamaya sahip olmayan öğrencilerin lisans diploma puanları temel alınacaktır).
  • Başvuru yapan bütün öğrencilerin, Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak olan çevrimiçi İngilizce yazılı ve sözlü sınavına girmesi zorunludur. (07.04.2023)
  • Bu deneyim için yeterli düzeyde akademik bilgi gerekli olduğu için Erasmus+ programına sadece 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencileri başvurabilir. (1. sınıfın ilk dönemini bitiren öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.)
  • 2023-2024 Güz Dönemi Öğrenim ve Staj Hareketliliğine katılmak isteyen öğrenciler bu dönemde, bu ilana başvuru yapacaktır.
  • 2023-2024 Güz Döneminde gerçekleşecek öğrenim hareketliliği 2022 sözleşme dönemi bütçesinden karşılanacak olup öğrenim hareketliliği kontenjanı 19 lisans ve 2 yüksek lisans öğrencisi olmak üzere toplam 21 kişidir.
  • 2023-2024 Güz Döneminde gerçekleşecek staj hareketliliği 2022 sözleşme dönemi bütçesinden karşılanacak olup staj hareketliği kontenjanı 10 lisans ve 2 yüksek lisans öğrencisi olmak üzere toplam 12 öğrencidir.
  • (Yaz Stajı Hareketliliğine katılmak isteyen öğrenciler bu ilana başvuru yapmayacaklardır. Yaz Stajı Hareketliliği İlanı daha sonra duyurulacaktır).

Nasıl Başvurulur:

  • Başvurular www.erasmusbasvuru.ua.gov.tr üzerinden online olarak yapılacaktır. 18 Mart 2023’ten, son tarih olan 06 Nisan 2023’e kadar (saat 17:00) başvurunuzu yapabilirsiniz.

Seçilme Süreci:

  1. Değerlendirme sürecinde başvuran öğrencilerin genel ortalamasının %50’si ve İngilizce Sınav sonucunun %50 si (%50 yazılı, %50 mülakat sınav sonucu) alınarak toplam puan hesaplanır.
  2. Erasmus+ yazılı sınavı www.oys.hku.edu.tr üzerinden 09.00 ve 12.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. Sistem yalnızca 3 saat boyunca açık kalacaktır.
  3. Sözlü sınav online olarak görüntülü yapılacaktır. Sınav detayları web sayfamız üzerinden ileri bir tarihte ilan edilecektir. www.iro.hku.edu.tr
  4. Erasmus+ programına seçilebilmek için taban puan 100 üzerinden 65’tir. Taban puan İngilizce Öğretmenliği bölümündeki öğrenciler için 70’dir.
  5. Daha önce programa katılmış öğrencilere (hibeli veya hibesiz) -10 puan uygulanması zorunludur.
  6. Seçildiği halde Erasmus+ hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi son tarihi 12.04.2023’tür. Bu süre içinde feragat bildiriminde bulunmayan öğrenciler daha sonraki herhangi bir Erasmus+ hareketliliği başvurusunda -10 puan ile cezalandırılacaktır.
  7. Engelli öğrencilere +10 puan uygulanması zorunludur. Engelli öğrenciler ek hibe ile desteklenmektedir.
  8. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10 puan uygulanacaktır.
  9. Sınava girmeye hak kazanmış öğrencilerin, sınava girmemesi durumunda gelecek başvurularında -5 puan uygulanacaktır. Ayrıca başvuruda bulunup sınava girmeyen öğrencilerden kişi başına düşen sınav ücreti tahsis edilecektir.
  10. Şehit ve gazi çocuklarına +15 puan uygulanacaktır.
  11. Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılıma -10 puan uygulanacaktır.
  12. Seçilen Erasmus+ öğrencilerinin mazeret bildirmeden yapılan oryantasyon toplantılarına katılmamaları durumunda gelecek başvurularına -5 puan uygulanacaktır.
  13. Staj başvurusunda bulunan öğrencilerin, Erasmus+ sonuçları açıklanmadan öncesine kadar staj yapmak istedikleri kurumdan kabul mektubu getirmesi durumunda +10 puan uygulanacaktır.
  14. İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma durumunda -10 puan uygulanacaktır. (Öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)
  15. 29.05.1989 tarih ve 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi kapsamında anne veya babasına ya da kendisine muhtaçlık aylığı bağlanan öğrencilerin, ekonomik açıdan imkânlarının kısıtlı olmasını kanıtlayan belgeyi ofise sunmaları halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanacaktır.
  16. Birinci ve ikinci derece yakınları veya kendileri, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet etmekte olup da kendileri farklı illerdeki ECHE sahibi yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler Erasmus+ öğrenci hareketliğine yapacakları başvurularda +10 puan ile önceliklendirilir.
  17. Seçilen öğrencilere, yurtdışında eğitim gördükleri süre için hibe verilecektir.
  18. Öğrenciler hibe alma hakkından vazgeçebilirler. Başvuru yapmış ve yedek listede yer almış öğrenciler hibe almadan da programdan faydalanabilirler.

Değerlendirme Ölçütleri ve Ağırlıklı Puanlar

Bireysel Destek Hibe Miktarları

2021/2022 Sözleşme Yılı Bütçesi (2023-2024 Güz Dönemi Öğrenim ve Staj Hareketliliği)

Hibesiz (“0” Hibeli) Öğrenci Olma Durumu

Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.

İçerme Desteği (Inclusion Support)

Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. İçerme Desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.

Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler.

8) Üniversitemize kayıtlı olup, 1. Derece yakınları (anne, baba, eş ve çocuk) AFAD’dan afetzede yardımı alan öğrenciler Erasmus+ öğrenci hareketliliğine hibeli olarak seçilmeleri halinde kendilerine ilave hibe desteği (dezavantajlılık hibesi) verilir.

Seyahat Desteği Almayan Öğrenci/Yeni Mezunlar için Yeşil Seyahat Desteği

Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir.

ERASMUS+ FOR EVERYBODY

Requirements

  • Undergraduate students must have at least 2.20 / 4.00 cumulative GPA and graduate students must have at least 2.50 / 4.00 cumulative GPA
  • All applicants are required to take the online English written and oral exam to be administered by the School of Foreign Languages (07.04.2023)
  • Students are supposed to finish at least 1 academic year except prep school.
  • Students who want to have 2023-2024 Fall Term Study Mobility and 2023-2024 Fall Term Internship Mobility will apply for this call in this semester.
  • The study mobility that will take place in the 2023-2024 Fall Semester will be covered by the 2022 contract period budget, and the education mobility quota is 19 undergraduates and 2 graduates (MA and MS) student.
  • The internship mobility that will take place in the 2023-2024 Fall Semester will be covered by the 2022 contract period budget, and the internship mobility quota is 10 undergraduates and 2 graduates (MA and MS) student.
  • (Students who want to participate in the Summer Internship Mobility will not apply to this call. The call for Summer Internship Mobility will be announced later).

How to Apply?

Applications will be made online through www.erasmusbasvuru.ua.gov.tr

  • You can submit your application from March 18, 2023, until the deadline of April 06, 2023 (at 17:00).

Selection of Mobility Candidates:

  1. The total score is calculated by taking 50% of the general average of the applicants and 50% (50% written, 50% oral exam results) of the English Exam result.
  2. It is planned that the Erasmus written exam will be held on www.oys.hku.edu.tr between 09.00 am and 12.00 am. The system will only be available for 3 hours.
  3. The oral exam will be held online. Exam details will be announced on our website www.iro.hku.edu.tr
  4. In order to be selected for the Erasmus+ program, the base score is 65 out of 100. The base score is 70 for students in the English Language Teaching department.
  5. If the applicant has benefited from former Erasmus+ mobility scheme while pursuing the same level of academic degree, 10 points will be subtracted for each and every activity utilized (regardless of whether internship or education) when calculating academic achievement and language score averages.
  6. The deadline for the waiver notification period is 17.04.2023 for students who give up participating in Erasmus+ mobility despite being selected. Students who do not make a waiver notification within this period will be penalized with -10 points in any subsequent Erasmus mobility application.
  7. Disabled students receive +10 points if proving documents are provided in the application.
  8. Students who are cared by the 2828 numbered Social Services Law receive +10 points if proving documents are provided in the application.
  9. Not taking the language test without an excuse: -5 points will be applied in their future applications. In addition, students who apply but do not take the exam will be allocated the exam fee per person.
  10. Children of martyr and veterans receive +15 points if proving documents are provided in the application.
  11. Students who want to participate in mobility programs in their birth country receive -10 points.
  12. If the selected Erasmus students do not attend the orientation meetings without excuse, -5 points will be applied to their future applications.
  13. +10 points will be applied if the students applying for internship bring an acceptance letter from the institution they want to do their internship until the Erasmus results are announced.
  14. Candidates who applied simultaneously for two Erasmus activities within the same application call -10 points (the student will sign a petition regarding her/his decision on from which application the point deduction will be applied).
  15. Economically disadvantaged students whose parents or themselves are receiving an allowance within the scope of the Article 2 of the Law on Encouragement of Social Assistance and Solidarity No. 3294 dated 29.05.1989 can benefit from the opportunity of additional grant for economically disadvantaged people.
  16. Selected students will be awarded a grant for the period of their study abroad.
  17. Students can waive their right to receive a grant. Students who have applied and are on the reserve list can benefit from the program without receiving a grant.

  

Evaluation Criteria and Weighted Scores

Erasmus+ Grant Amount

Budget of 2022 Contract Year (2023-2024 Fall Semester Internship and Study Mobility)

Erasmus+ Without Grant Option (Zero Grant Option)

Students can participate to the program without receiving the grant. Please keep in mind that they still need to go through the same application procedures and submit the required documents. Zero-grant students are not eligible for green travel grant.

Erasmus+ Inclusion Support

Students with fewer opportunities may receive a top-up amount to the individual support of their Erasmus+ grant. Students with permanent or long-term disabilities, including disabilities caused by physical or mental illness, are entitled to a special inclusion supplement. To obtain this top-up you need to indicate it in the application form for your Erasmus+ exchange or traineeship. You must also provide a certificate issued by a coordinator for pedagogical support at the university or by a licensed doctor. Such certificates are considered sensitive information and will be handled accordingly.

Additional Grant For Students With Financial Needs

●      Economically disadvantaged students who are selected for the Study Mobility will be paid an extra grant of 250 € per month from the study mobility budget, in addition to the amount of monthly grant specified in TABLE A.

●      Students who are covered by the 2828 numbered Social Services Law (official proving document is needed)

●      Students who are covered by the 5395 numbered Child Protection Law

●      Students who receive orphan’s pension (official proving document is needed)

●      Children of martyr and veterans (official proving document is needed)

●      Student or the student’s parents receive financial aid

●      Students who are enrolled in our university and whose first-degree relatives receive disaster victim assistance from AFAD will receive additional grant support if they are selected for Erasmus+ student mobility with a grant.

To benefit from the additional grant the student must submit the document indicating either the student or the student’s parents receive financial aid from municipalities, public institutions such as: Ministries, Social Welfare and Solidarity Foundations, T.R. Directorate General of Foundations, Turkish Red Crescent, Ministry of Interior Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD).

*Please note that the documents should be submitted during the application phase.

Green Travel Grant

With the new Erasmus+ Program students are encouraged to use low emissions means of transport for the main part of the travel, such as bus, train, or carpooling. Students who will use these means of transport will receive a single contribution of 50 EUR as a top-up amount to the individual support and up to 4 days of extra grant to cover travel days for a return trip, if relevant. At the end of the mobility, students are obliged to present documents (bus ticket, train ticket etc.) proving that the green travel has taken place.