Duyurular

2021 Proje Dönemi Erasmus+ Programı 2023 Öğrenci Yaz Staj Hareketliliği Başvuruları / Call for Online Applications for Erasmus+ Student Mobility for Internship Program

Başvuru tamamen erasmusbasvuru.ua.gov.tr üzerinden gerçekleştirilecektir. 

Bu sayfa bilgilendirme amaçlı düzenlenmiştir.  

Fiziki belge sunumu hiçbir şekilde olmayacaktır. 

Soru ve yardım için iro@hku.edu.tr üzerinden iletişime geçiniz.

Başvuru Koşulları:

Erasmus+ Programı kapsamında 2023 Yaz dönemi için Öğrenci Staj Hareketliliği faaliyetinden yararlanmak isteyen adaylardan başvurular alınacak ve seçimler yapılacaktır. Önemli Tarihler ve Açıklamalar aşağıda sunulmuştur:

Başvuru Şartları:

  • Lisans öğrencileri için en az 2,20 genel ortalama. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri için en az 2,50 genel ortalama (Yüksek lisansa yeni başlamış ve henüz herhangi bir ortalamaya sahip olmayan öğrencilerin lisans; doktora programına yeni başlamış ve henüz herhangi bir ortalamaya sahip olmayan öğrenciler için yüksek lisans diploma puanları temel alınacaktır. Ara dönemde yatay geçiş ile üniversitemize katılmış olan öğrenciler için geldiği kurumdaki son dönem ortalaması esas alınacaktır.).
  • TOEFL, YDS ve YÖKDİL belgesi olanlar, sonuç belgeleri ile başvuru yapabilirler. İngilizce dil sınav belgesi olmayan öğrenciler, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Yabancı Diller Okulu tarafından hazırlanan yazılı ve sözlü yabancı dil sınavına girmek zorundadır. Sınavın tekrarı ve telafisi yapılmayacaktır. (Son 1 yıl içerisinde bu sınava girmiş olan öğrenciler yazılı sınav puanını kullanabilirler. Bununla birlikte sözlü sınava girmek zorunludur. Girilmemesi durumunda puan hesaplamasına 0 olarak katılır)
  • Staj hareketliliği için yeterli düzeyde akademik bilgi gerekli olduğu için Erasmus+ programına sadece 2, 3 ve 4. Sınıf öğrencileri başvurabilir. (1. sınıfın ilk dönemini bitiren öğrenciler de başvuruda bulunabilirler).
  • Daha önce 2021 Projesi kapsamında Eğitim ve Staj Hareketliliği’ne ilişkin seçimler yapılmış olup, kazanan öğrenciler hareketliliğe başlamıştır. Kazandığı halde çeşitli sebepler nedeniyle hareketliliğe katılamayan öğrenciler bulunması nedeniyle kontenjan açığı ortaya çıkmıştır ve bu kontenjanın (10 kişi) 2023 Yaz döneminde kullanılması kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede Kontenjan dağılımında her akademik birime (Enstitü, Fakülte, Yüksekokul) eşit kontenjan ayrılacaktır. Seçim yapılırken dil barajını geçemeyen öğrenciler olması durumunda kontenjanımız her bölümden en az bir öğrenci gidecek şekilde barajı geçen öğrenciler arasında sıralama yapılarak değerlendirilecektir. Her birimden öncelikle bir öğrenci yerleştirildikten sonra, kalan kontenjanlar başarı sırasına göre paylaştırılacaktır.
  • Staj yapılacak ekonomik sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalıdır. Öğrenci ilana başvuru öncesinde veya sonrasında alacağı kabul mektuplarında bu bilgiyi dikkate almalıdır.
  • Üniversitemiz daha çok sayıda öğrencinin Erasmus+ hibesinden istifade edebilmesi amacıyla hibe verilmesi öngörülen yaz staj süresini en fazla 4 ay (Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül) olarak sınırlandırmıştır. Staj süreleri 2 aydan az olamaz. Mücbir sebepler dışında 60 günden az gerçekleşmiş stajlar için yapılan ödemeler geri alınır.

Nasıl Başvurulur:

Başvurular www.erasmusbasvuru.ua.gov.tr üzerinden online olarak yapılacaktır. 18 Mart 2023’ten, son tarih olan 06 Nisan 2023’e kadar (saat 17:00) başvurunuzu yapabilirsiniz.

Seçilme Süreci:

  1. Değerlendirme sürecinde başvuran öğrencilerin genel ortalamasının %50’si ve İngilizce Sınav sonucunun %50 si (%50 yazılı, %50 mülakat sınav sonucu) alınarak toplam puan hesaplanır.
  2. Erasmus+ yazılı sınavı www.oys.hku.edu.tr üzerinden 09.00 ve 12.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. Sistem yalnızca 3 saat boyunca açık kalacaktır.
  3. Sözlü sınav online olarak görüntülü yapılacaktır. Sınav detayları web sayfamız üzerinden ileri bir tarihte ilan edilecektir. www.iro.hku.edu.tr
  4. Erasmus+ programına seçilebilmek için taban puan 100 üzerinden 65’tir. Taban puan İngilizce Öğretmenliği bölümündeki öğrenciler için 70’dir.
  5. Daha önce programa katılmış öğrencilere (hibeli veya hibesiz) -10 puan uygulanması zorunludur.
  6. Seçildiği halde Erasmus+ hareketliliğine katılmaktan vazgeçen öğrenciler için feragat bildirim süresi son tarihi 12.04.2023’tür. Bu süre içinde feragat bildiriminde bulunmayan öğrenciler daha sonraki herhangi bir Erasmus+ hareketliliği başvurusunda -10 puan ile cezalandırılacaktır.
  7. Engelli öğrencilere +10 puan uygulanması zorunludur. Engelli öğrenciler ek hibe ile desteklenmektedir.
  8. 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10 puan uygulanacaktır.
  9. Sınava girmeye hak kazanmış öğrencilerin, sınava girmemesi durumunda gelecek başvurularında -5 puan uygulanacaktır. Ayrıca başvuruda bulunup sınava girmeyen öğrencilerden kişi başına düşen sınav ücreti tahsis edilecektir.
  10. Şehit ve gazi çocuklarına +15 puan uygulanacaktır.
  11. Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılıma -10 puan uygulanacaktır.
  12. Seçilen Erasmus+ öğrencilerinin mazeret bildirmeden yapılan oryantasyon toplantılarına katılmamaları durumunda gelecek başvurularına -5 puan uygulanacaktır.
  13. Staj başvurusunda bulunan öğrencilerin, Erasmus+ sonuçları açıklanmadan öncesine kadar staj yapmak istedikleri kurumdan kabul mektubu getirmesi durumunda +10 puan uygulanacaktır.
  14. 29.05.1989 tarih ve 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu’nun 2. Maddesi kapsamında anne veya babasına ya da kendisine muhtaçlık aylığı bağlanan öğrencilerin, ekonomik açıdan imkânlarının kısıtlı olmasını kanıtlayan belgeyi ofise sunmaları halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanacaktır.
  15. Birinci ve ikinci derece yakınları veya kendileri, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet etmekte olup da kendileri farklı illerdeki ECHE sahibi yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrenciler Erasmus+ öğrenci hareketliğine yapacakları başvurularda +10 puan ile önceliklendirilir.
  16. Seçilen öğrencilere, yurtdışında stajda bulundukları süre için hibe verilecektir.
  17. Öğrenciler hibe alma hakkından vazgeçebilirler. Başvuru yapmış ve yedek listede yer almış öğrenciler hibe almadan da programdan faydalanabilirler.

Değerlendirme Ölçütleri ve Ağırlıklı Puanlar

Bireysel Destek Hibe Miktarları

(2021 Sözleşme Yılı Bütçesi (2023 Yaz Dönemi Öğrenci Staj Hareketliliği)

Hibesiz (“0” Hibeli) Öğrenci Olma Durumu

Öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyetlere katılabilirler. Hibesiz öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hibesiz öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.

İçerme Desteği (Inclusion Support)

Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. İçerme Desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.

Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği

Dezavantajlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, dezavantajlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.

1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)

2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere

3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar

4) Şehit/Gazi çocukları

5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)

6) Engelliler

7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler.

8) Üniversitemize kayıtlı olup, 1. Derece yakınları (anne, baba, eş ve çocuk) AFAD’dan afetzede yardımı alan öğrenciler Erasmus+ öğrenci hareketliliğine hibeli olarak seçilmeleri halinde kendilerine ilave hibe desteği (dezavantajlılık hibesi) verilir.

Seyahat Desteği Almayan Öğrenci/Yeni Mezunlar için Yeşil Seyahat Desteği

Seyahat desteği almayan öğrenci/yeni mezunlara, yeşil seyahati tercih etmeleri durumunda, tek seferlik 50 Avro tutarında ilave bir hibe ile seyahat günleri için 4 güne kadar bireysel destek hibesi verilebilecektir.